Projektbeskrivelse for Vigersted Forsamlingshus.

Vi vil renovere og bevare byens historiske forsamlingshus, så det fortsat kan danne rammen for de fællesskaber, der udvikler sig i byen. Forsamlingshuset er en kulturarv, som i 120 år har dannet rammen om mangfoldige folkelige fællesskaber. I fremtiden er det kulturgrupper, kulinariske arrangementer, koncerter, foredrag, storskærmsarrangementer, kunstudstillinger, teater og nyere initiativer.

 

Hvad er idéen?

Formålet er at Vigersted Forsamlingshus også fremover skal være en katalysator for så mange fællesskaber som muligt. Taget har ligget på huset over Den Store Sal siden 1949 og det er blevet træt efter mange års brug. Det er Støtteforeningens ønske at skifte asbestpladerne ud med tegl, således at det matcher med den øvrige del af bygningen og bliver mere bæredygtigt . At fællesskaberne har deres eget sted i Vigersted er alfa og omega for de familier, der kommer til landsbyen for at slå sig ned. Samvær, tolerance og fællesskab gør det interessant at bo på landet.


Hvor skal idéen realiseres?

Rammerne i det gamle forsamlingshus er valgt, fordi vi har en kulturarv, hvori der har været mange fællesskaber. Lokalerne - en stor sal, en skænkestue med bar, en sognerådsstue til mindre møder, en lille sal til mindre arrangementer, et lille, velfungerende køkken, samt nye toiletbygninger - er velegnede til fællesskaberne. Huset ligger centralt i landsbyen med udsigt over den nyrenoverede bymidte med sø og grønne arealer. Det er en ideel bygning - også som ramme om private livsbegivenheder.


Hvad omfatter projektet?

Rammerne skal som sådan ikke ændres. Tag, vinduer, gulv skal skiftes. Vi ønsker at sikre, at huset fremover kan være en folkelig kultur institution, hvor der foregår koncerter, foredrag, storskærmsarrangementer ved store idrætsbegivenheder, kunstudstillinger for de lokale billedkunstnere, marked for de lokale kunsthåndværkere, kulinariske arrangementer og teater. Samtidig skal de kulturgrupper, der nu benytter huset fortsat kunne benytte huset. En aktivitetsgruppe har meldt deres interesse for at indrette et lokale til aktiviteter for områdets unge. Dertil skal lokalerne fortsat kunne lånes til at fejre privates livsbegivenheder.


Hvem står bag projektet?

Støtteforeningen for Vigersted Forsamlingshus står som ejer af huset og bestyrelsen er ansvarlig for driften. Huset drives som et nøglehus. Bestyrelsen er frivillig og ulønnet. Den lægger over 100 timer om måneden i driften. Lokale borgere har i løbet af det sidste år doneret 66.000 kr. Støtteforeningen har i 107 hustande som medlemmer. Lokalråd, de Frivillige til Fællesspisning, søndagscafé, VIF har hver deres brugergrupper, der kommer på forskellige ugedage. Private lejere står for deres egne arrangementer. Byggefirmaer skal stå for de håndværksmæssige renoveringer. Se bilag om samarbejdspartnere.


Hvordan involveres lokalsamfundet?

Støtteforeningen arbejder tæt sammen med Vigersted Lokalråd, som laver mange arrangementer i huset. Vigersted Idrætsforening benytter huset til ældreidræt, Voksenklubben afholder møder, hvor man samler erindringer og arrangerer foredrag. De Frivillige til Fællesspisning i Vigersted arrangerer madaftener i huset. Ringsted Kommune afholder valgmøder og valghandlinger, ved sidste folketingsvalg var der valgcafé i huset, hvor man kunne mødes med bekendte og ubekendte (x). De lokale grundejerforeninger (6 stk) afholder generalforsamlinger og fester. Se bilag om samarbejdspartnere.


Hvem gavner projekter og hvordan?

Projektet skal være til gavn for så mange fællesskaber som muligt. Det er de nære relationer og muligheden for at være sammen med ligesindede landsbybeboere, der er meget vigtige for livet i de mindre byer på landet. Huset er allerede ramme for fællesspisninger, hvor borgere i Vigersted Sogn 1 gang om måneden i 2023 inviteres til at besøge alverdens køkkener. Dette skal bl.a. ses i lyset af at der i Vigersted Sogn er repræsentanter fra 22 forskellige nationer.